Ősz

|

Tél

|

Tavasz

|

Nyár

A szezon legjobb ízei várnak rád éttermeinkben

Szezonálisan táplálkozni magától értetődő volt még nem is olyan régen. Azt ettük, ami éppen termett, érett a kertben, a szomszédban, vagy megvettük a kistermelőktől a piacon. A gyorsuló világ és az anyagi jólét szép lassan csorgatta be először a primőröket, aztán a messzi földről érkezett különleges alapanyagokat. A sokat utazott vagy erővel érlelt zöldségek és gyümölcsök sok esetben nagyon hasonlítanak természetes társaikra, tápanyag tartalmuk és nem mellesleg ízük viszont messze elmarad attól. A messzi földről érkezők esetében az ökológiai lábnyom sem elhanyagolható tényező.

 

Épp a fenti okok miatt éreztük úgy, hogy

ünnepeljük kicsit a szezonalitást!

 

 

„Évszakok” promóciónk egy teljes éven keresztül kíséri végig ezeket az alapanyagokat. Keresd az Évszakok jelölőt pultjainkban! Ezek mutatják meg, hogy mely fogásokhoz használtuk fel őket. Asztalainkoz ülve olvashatsz is ezekről néhány mondatban, és minden alapanyag szezonjában megosztunk veletek néhány receptet is, melyeket otthon is elkészíthettek magatoknak, vagy a családnak.

 

 

Tél

 
Advent

Az ünnepvárás időszaka, csúcspontján a karácsonnyal a legtöbb családban az év gasztronómiai csúcsát jelenti. Sokat és szívesen főzünk, ráadásként különleges fogásokkal is igyekszünk meglepni az ünnep alatt érkező vendégeket. Az advent alapanyagai telis-tele vannak fantasztikus ízekkel, illatokkal, melyektől otthonunk és szívünk is megtelik élettel. Próbáld ki a mi ünnepi receptjeinket is!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Lencse

Kedves újévi szokásunk január elején lencsét enni, hiszen a babona szerint a lencse a pénzérméket szimbolizálja, és minél többet fogyasztunk belőle, annál jobb lesz az anyagi helyzetünk az előttünk álló év során. Mi most egy hagyományos lencsefőzelék receptjét ajánljuk neked újévi jókívánságainkkal egybekötve. BÚÉK!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Vadhúsok

Aki a vadhús mellett dönt, biztosan nem csalódik. A vadhús - főként a fiatal példányoké - kimondottan sovány, és ásványi anyagokban, nyomelemekben és főként B vitaminban rendkívül gazdag. Rostjainak összetétele is finomabb, mint a háziállatoké, köszönhetően a szabad életvitelnek, sok mozgásnak és természetes anyagok fogyasztásának.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Gőzgombóc és bécsi szelet

A téli hidegben szükségünk van a kalóriadúsabb ételekre, ezért elsősorban olyan ételeket ajánlunk figyelmedbe, amelyek finomak, ízletesek és biztosan feltöltenek energiával egy kellemes síelős nap vagy zúzmarás téli séta után. Készítsd el otthon az igazi, házi gőzgombócot, nagyon finom egy eredeti borjú bécsi után!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Farsang

Lassan araszolunk kifelé a télből, bár meg sem jött igazán. Legtöbbünk viszont már a tavaszra áhítozik, így akármilyen is volt a tél, mennie kell! A farsangi időszak zaja és bolondos ételei már erről szólnak. Kóstold meg farsangi finomságainkat, mint a részeges húsok, és készíts házi farsangi fánkokat!

A mi kedvenc receptjeink:

 

Ősz

 
Karfiol és brokkoli

Ha a ma oly divatos szuperélelmiszerek után hajtunk, nem is kell nagyon messzire menni, hisz a brokkoli és a karfiol is telis-tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal és egyéb éltető vegyületekkel. Fogyassz többet ezekből a szupervirágokból!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Kacsa- és libahúsok

Itt az ízletes kacsa- és libahúsok szezonja, benne a Márton nap, amikor is hagyományaink szerint lezárjuk a mezőgazdasági munkákat és elkezdünk Adventre készülődni. Két olyan recepttel készültünk nektek, melyben az igazi ínyencségnek számító kacsa- és libamáj kap főszerepet. Készítsd el ezeket az ételeket otthon is!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Sütőtök

Bár sütőtöknek nevezzük, és valóban legegyszerűbben így készítjük el, de ezen kívül is számos felhasználási formája létezik. Kitűnő krémlevest készíthetünk belőle, finom ivólé alapanyagként is, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zöldségekből készült desszertek, így a sütőtökpite is.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Kolbászok

Kis hazánk gasztrokultúrája nehezen elképzelhető a hártyavékony bélbe töltött fűszeres finomság nélkül. A hagyományos magyar parasztkolbász valószínűleg minden húsevő magyar DNS-ébe beépült már, de érdemes kísérletezni a környező országok specialitásaival is.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Burgonya

A burgonya az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyagunk. Manapság már számtalan variációban elérhető, és olcsó is. Kiadós, tápláló és egyben egészséges ételeket készíthetünk belőle, ha odafigyelünk és kíméletes eljárásokat használunk fel az elkészítés során.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Cukkini, Padlizsán

A cukkini és a padlizsán egyaránt régi ismerős a gasztronómia iránt érdeklődők számára. A cukkini igazi szuperétel, ezerféle elkészítési móddal. A padlizsánnal kombóban pedig a tartalmas de mégis könnyed vegán ételek, mint például a ratatouille kiváló alapanyaga.

A mi kedvenc receptjeink:

 

Nyár

 
Kukorica

Ez a növény amennyire az iparban, annyira a konyhában is sokoldalú! Készíthetünk belőle gyönyörű sárga krémlevest, felhasználhatjuk a zsenge, édes szemeket salátába, pizzára, de a fiatal vagy bébicsöveket akár grillezhetjük is! Szárított darája is sokoldalú, mi most ebből mutatunk két, talán kevésbé ismert receptet.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Paradicsom, paprika

A magyar ember számára a paradicsom és a paprika a két legalapvetőbb nyári zöldség, és augusztusban ontják is magukból ezeket a hazai kertek. Ilyenkor a lecsó jóval gyakrabban kerül a tányérra, de ha sok van belőle otthon, akkor akár üvegekbe is a téli hónapokra. Tartósítsuk a nyári ízeket, főzzünk belőlük változatosan, de fogyasszuk őket bőségesen nyersen is, mert a napérlelte paradicsomnál finomabb nincs is!

A mi kedvenc receptjeink:

 
Saláták

Ha salátákról van szó, legtöbbünk a zöldsalátákra asszociál hirtelen, pedig salátát szinte bármiből lehet készíteni! Gondoljunk a tésztasalátákra, hússalátákra, sajt- és tojássalátákra, gyümölcssalátákra, vagy ezek bármilyen kombinációjára. A salátákban az a nagyszerű, hogy nem is kell hozzá semmi recept. Mindenki kifejlesztheti saját salátáit és a hozzájuk illő salátaönteteket kedvenc összetevőiből.

A mi kedvenceink:

 
Gyökérzöldségek

Bár a gyökérzöldségek jól tárolhatók, mi mégis nyáron kezeljük ezeket kiemelt alapanyagként, mert mégiscsak ilyenkor a legfrissebbek, legzsengébbek. Ilyenkor olyan típusaik is elérhetőek, melyek többféle felhasználási lehetőséget is tartogatnak. A zsenge gyökérzöldségek gyorsan párolhatók, grillezhetők vagy finoman fűszerezve sütőben is elkészíthetők, kiváló köret húsokhoz, halakhoz.

A mi kedvenc receptjeink:

 

Tavasz

 
Spárga

A spárgát méltán nevezzük a zöldségek királynőjének! Nem csupán elegáns és karcsú megjelenése, de magas beltartalmi értékei, sokoldalú felhasználhatósága is ünnepeltté teszi. Blansírozva zöldköretként, salátába, sütőben sütve vagy krémlevesként is finom, a zsenge szárhegyek pedig akár nyersen is rágcsálhatók.

A mi kedvenc receptjeink:

 
Méz

Ez az aranylón, sűrűn csorgó élelmiszer nem csak a méheknek kiváló táplálék. A házipatikák mellett konyhánk elengedhetetlen kelléke, fűszere is lehet egyben. Keverd kedvenc salátaöntetedhez vagy páclevedhez, karamellizáld vele lassan sült húsaid, ízesíts vele süteményeket, gyümölcsöt, natúr joghurtot, vagy egyszerűen csak csorgasd rá reggeli vajas kenyeredre!

A mi kedvenc receptjeink:

Szeretne többet megtudni cégünkről?
Vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!